Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

אחים ואחיות מתכוננים ליום בריאות הנפש הבינלאומי

אחים ואחיות מתכוננים ליום בריאות הנפש הבינלאומי
קרדיט תמונה - מרכז יה"ל

לקראת יום בריאות הנפש שיחול ב-10 באוקטובר, גדלה המודעות של אחים ואחיות של מתמודדים לנושא התמודדות התא המשפחתי עם הפגיעה הנפשית של אחד האחים,  והטלטלה שחווים כל בני המשפחה שזקוקים לתמיכה. הפעם נרצה להשמיע את קולם של האחים.

יום בריאות הנפש העולמי מצוין מדי שנה ב-10 באוקטובר ומטרתו של יום זה לקדם את המודעות והידע בתחום בריאות הנפש. ברחבי העולם מתקיימים אירועים להעלאת המודעות, ובמקומות מסוימים היום הוא חלק משבוע המוקדש כולו לאירועים להעלאת המודעות בתחום. היום מצוין מאז שנת 1992 ונקבע על-ידי ההתאחדות העולמית לבריאות הנפש.

עמותת איכות בשיקום מפעילה 4 מרכזי משפחות יה"ל ברחבי הארץ (ראשל"צ, חדרה, כפר סבא ואשדוד) ולכל מרכז שלוחה בעיר נוספת. המרכזים ממומנים ומפוקחים על ידי משרד הבריאות.

המרכז שם דגש על מקומה המרכזי של המשפחה בתהליך השיקום, בעבודה משותפת ושיתופית הכוללת את המתמודד, המשפחה וגורמי הטיפול והשיקום.

"במשפחה שלי אף פעם לא דיברו על מה שקרה לנו. "כביסה מלוכלכת לא מכבסים בחוץ". זוהי אמרה המאפיינת משפחות של מתמודדים בתחום בריאות הנפש ומעידה על ענן של בושה ואשמה המלווה אחים של מתמודדים.

חוסר וודאות ודאגה מתמדת הם מרכיבים קבועים בבית בו יש מתמודדים, לעיתים האחים מרגישים בדידות, שאין מקום גם למצוקות שלהם. שהם "בסדר" וצריכים להסתדר בכוחות עצמם.

בשנה האחרונה התכנסו ביחד קבוצה של 11 אחים ואחיות של אנשים שמתמודדים בתחום בריאות הנפש ושוחחו במשך 10 מפגשים על חווית הקשר האחאי עבורם. הקבוצה נפגשה בחסות מרכז יהל שבחדרה ולוותה על יד שתי מנחות קבוצתיות. עבור רב משתתפי הקבוצה, הייתה זו הפעם הראשונה שבה הרגישו בנוח לדבר בחופשיות על האווירה בבית שבו גדלו, על הקשר עם האח המתמודד, על השלכות שיש להפרעה הנפשית על היחסים עם ההורים ועם האחים האחרים. שמענו על פחדים, חוסר אונים וכעסים, על רגשות של דחייה, בושה ואשמה, על תחושות  של אובדן ואבל שאינו נגמר. כאשר בן משפחה עובר משבר בריאותי, או חולה במחלה כרונית, כל בני המשפחה מושפעים ממצבו. למפגש עם מחלות והפרעות בתחום הנפש, נוסף להתמודדות עם עצם החולי, גם נושא הסטיגמה. פגיעה בתחום הנפש, מפגישה אנשים עם חרדות של אבדן שליטה ואובדן זהות ומהווה תחום רווי בושה והסתרה אשר מודר בדרך כלל מהשיח הציבורי ומהווה מקור בלתי נדלה לדעות קדומות, בורות וחרדה.

כשאחד מילדי המשפחה נפגע, תשומת לב ומשאבים רבים ניתנים לטיפול בו. ומה קורה לשאר ילדי המשפחה? איך מרגישים החיים במשפחה בצל פגיעה נפשית של אחד האחים? רק בשנים האחרונות מתפתחת ההבנה שגם אחים כמו הורים הינם דמויות משמעותיות בעיצוב האישיות שלנו. היחסים איתם משפיעים במידה רבה על סוגיות של זהות, דימוי עצמי והבחירות המרכזיות בתחומים של תעסוקה, זוגיות ויחסים חברתיים בכלל.

קרדיט תמונה – מרכז יה"ל

לדברי אחת ממשתתפות הקבוצה: "אני מרגישה שהקבוצה היא כמו משפחה. אני כבר לא לבד. סוף סוף אני יכולה לפגוש אנשים נוספים שמתמודדים עם חוויות דומות למה שאני התמודדתי ומתמודדת. אני כבר לא מרגישה כל כך שונה. יש לי מקום לפגוש אנשים כמוני".

אלון, נועה ויעל, (השמות שונו מטעמים של צנעת הפרט) הם אחים ואחיות של אנשים שמתמודדים בתחום בריאות הנפש. אחיו של אלון מתמודד עם סכיזופרניה, אחותה של נועה מתמודדת עם הפרעת אישיות גבולית ואחיה של יעל

מתמודד עם דיכאון.

רוני, (שם בדוי) היא אחות של מתמודד ממרכז יהל בחדרה: "אני אחותו הקטנה של ליאור. הוא בן 32 וחיי באנגליה. המחלה שלו אומנם התפרצה לפני 6 שנים, אבל תמיד ידענו שיש בו משהו שונה ואחר. הקשר שלי אתו לצערי לא היה חיובי רב השנים. המרחק הגאוגרפי ממנו הקל עלי בשגרה, אבל לא פתר את רגשי האשמה והבושה שנשאתי איתי באופן קבוע. הגעתי לקבוצת האחים השנה, כי אחי התאשפז בפעם הרביעית והרגשתי שקשה לי להתמודד עם זה. חיפשתי אנשים שמתמודדים עם דברים דומים, שיוכלו להבין אותי. כל הזמן חיפשתי מישהו שיבין ויכיל את רגשות האשם, העצבות, ותחושת חוסר האונים. ההשתתפות בקבוצת האחים היא מתנה שנתתי לעצמי ואני מאושרת מכך. באמת רציתי בעיקר לדעת שאני לא לבד, שגם לי יש מקום.

מאור, הוא אחיו של אבי, אשר אובחן  לפני שנתיים עם תחלואה כפולה: התמכרות לסמים והתמודדות עם מחלת נפש.  אימו של מאור ואבי, שמקבלת סיוע וליווי משפחתי במרכז יה"ל בראשון  לציון, שמעה על קבוצת האחים שנפתחת בחדרה והציעה למאור להצטרף.

מאור מתאר : "בקבוצה נוצר קשר מיוחד של תמיכה וקבלה, והבנה שיש נקודות מבט שונות להתבונן על המצב המשפחתי ועל עצמי בתוך זה. שיתפנו בכאב ובתחושת הפגימות שאנחנו חווים, דנו במחירים שאנו משלמים, ובמשך שעתיים בכל שבוע היה לנו אוויר לנשימה ומקום מעצים מחזק ומפתח.

במהלך מפגשי הקבוצה, מאור הבין שהוא עובר חוויה של אבל ופרידה מדמותו של אחיו כפי שהיה פעם וקבלה והכרות עם דמות האח כפי שהיא היום. זהו שינוי שעוברת כל המשפחה. האתגר הוא להסתגל למצב החדש, להכיר את המורכבות שלו ולטפח אהבה וחמלה גם כלפי המתמודד וגם כלפי עצמנו.

העבודה הקבוצתית חשובה כדי לקבל כלים איך לעשות זאת, ביחד, בסבלנות,  תוך מתן פרספקטיבה חדשה.

ב 12 באוקטובר, תיפתח במרכז יהל בחדרה, קבוצת אחים ואחיות לאנשים שמתמודדים בתחום בריאות הנפש. הקבוצה תספק מסגרת לשיתוף, תמיכה, לחקירה פנימית והתפתחות.

10 מפגשים בימי שלישי בין השעות 18:00 – 19:30. המפגשים ללא תשלום, בהרשמה מראש בלבד.

מספר המקומות מוגבל, כדאי להירשם בהקדם. מנחת הקבוצה: חגית ספנסר, פסיכותראפיסטית ומנחת קבוצות. בעלת ניסיון של מעל 20 שנה בתחום הטיפול והנחייה. מלמדת התמקדות ודמיון מודרך.

לפרטים והרשמה, אפשר לפנות למרכז יהל בחדרה : טלפון  04-6367687

כתבות מעניינות נוספות
צפון יוון המופלאה
מה המשמעות של יוון עבורכם? בעוד שרבים מדמיינים חופים זהובים,...
האם כדאי לבחור שירותי אריזה בתהליך מעבר דירה?
לעבור דירה זה לא דבר קל. על אף שמדובר על...
עורכת דין אולגה קוטלניקוב – אילו שירותים משפטיים תוכלו לקבל מהמשרד שלנו?
כשאתם זקוקים לסיוע משפטי בתחום האזרחי, הדרך הקלה ביותר למצוא...
חברת סיליס מערכות חשמל: השירותים החדשניים שהופכים את החיים לקלים יותר
חברת מערכות חשמל, SELES, רכשה ניסיון רב שנים במעורבות בפרויקטים...
מרכז לימודים אלון: לעידוד ההתפתחות המקצועית
אם אתם עומדים כעת בצומת דרכים בחיים, תוהים לאן לפנות...
עונת הנחשים וההכשות החלה: עשה ואל תעשה במקרה של הכשת נחש
האביב ומזג האוויר המתחמם מבשרים על תחילת עונת הטיולים והפיקניקים....
נשיא המדינה ביקר ביד לבנים הדרוזי
נשיא המדינה יצחק הרצוג ביקר היום, יום רביעי, כ״ג בניסן,...
החשמלאי שיציל אתכם מכל תקלת חשמל בחיפה
תושבי חיפה שסובלים מתקלות בחשמל או כאלו שזקוקים להתקנה ותיקון...
הסכם זוגיות
הסכם זוגיות
זוגות בתחילת דרכם כיום מעדיפים להתנהל ולהתנהג בחוכמה וברציונליות האחד...
כמה דברים שחשוב לדעת לגבי חוזים
חוזה הוא הסכם בעל תוקף משפטי אשר ניתן לאכיפה ע"י...