מאת: תהל וישניה דיאטנית קלינית ומנחת סדנאות כללית באלנאס, מחוז חיפה וגליל מערבי
חג השבועות הוא חג של תוצרת חקלאית ומקומית, והמאכלים המסורתיים – מוצרי חלב, פירות, ירקות ודגנים – משתלבים נהדר עם אורח חיים בריא. המלצות התזונה של משרד הבריאות מבוססות על דפוסי התזונה הים-תיכונית שמעודדת צריכה מגוונת של מזונות מהצומח לצד מוצרי חלב דלים בשומן, ולכן, חלק גדול ממאכלי החג הם מאכלים שאפשר, ואף רצוי, לשלב בתזונה היומית.
ארוחות קלות ומזינות המבוססות על מזונות החג
ארוחות שמבוססות על מוצרי חלב רזים, פירות, ירקות ודגנים מלאים הן בחירה מאוזנת ומזינה. הן יספקו לנו חלבונים, סיבים תזונתיים, פחמימות מלאות ושומנים טובים, יחד עם מגוון של ויטמינים ומינרלים – כמו, למשל, ויטמיני B מהדגנים וסידן ממוצרי החלב. דוגמאות לארוחות קלות ומזינות:
- יוגורט עם שיבולת שועל, פירות, זרעים, אגוזים ומעט דבש או קונפיטורת פרי טבעית.
- פסטה מחיטה מלאה ברוטב המבוסס על גבינת ריקוטה עם ירקות צלויים.
- סלטים מגוונים עם מקור חלבון כמו טונה או ביצים, עם תוספת של פחמימה מורכבת כמו קינואה.
- מאפים מקמחים מלאים במילוי של תרד וגבינות רזות, לצד סלט קליל.
שינויים בתיאבון ובהרגלי האכילה בזמן החג – לא לדלג על ארוחות!
ראשית, כדאי לזכור שהתיאבון אינו קבוע, ושינויים בתיאבון יכולים לקרות מהרבה סיבות. אם נזכור שתחושות הרעב והשובע שלנו הן דינאמיות ונלמד לזהות ולהקשיב להן, יהיה לנו קל יותר להתנהל בצורה נעימה ומאוזנת. ומי שבכל זאת מתקשה לשמור על איזון מנגנוני הרעב והשובע סביב חגים או אירועים מיוחדים כדאי שיקפיד לא לדלג על ארוחות כדי לקזז מראש, או לאזן אחרי. לרוב זה לא מועיל וגורם לאכילת יתר ופיצוי. בנוסף, כדאי להעדיף לאכול בתשומת לב, בישיבה, בצלחת, לאט וליהנות מהאוכל.
נזכור גם שהאוכל בחג הוא רק מרכיב אחד מאווירת החג המיוחדת.
צירופי מזונות מומלצים במיוחד מבין מוצרי החג
שילובים שיכללו מקורות לחלבון כמו מוצרי חלב, קטניות, דגים, כמו גם בשרים רזים, לצד מקורות לפחמימה מלאים כמו דגנים מלאים, יחד עם פירות וירקות שיספקו סיבים תזונתיים יהוו ארוחה מלאה ומזינה, שתהיה גם טעימה וגם תתרום לתחושת שובע לאורך זמן.
גמישות היא מילת המפתח
הגמישות היא המפתח. לא חייבים לבחור בין "להישמר" לבין "ליהנות", בהחלט אפשר גם וגם. יש מי שבוחרים למלא את הצלחת באופן מדוד ולשמור על כללים מסוימים גם בחג, וזה לגמרי בסדר. ויש מי שבוחרים לאכול בארוחה אחת או לאורך החג קצת אחרת ממה שהם רגילים ביומיום, גם זה בסדר גמור.
העיקר הוא להקשיב לגוף, לשים לב לתחושות של רעב ושובע, ולזכור ששמירה על אורח חיים בריא נמדדת ברצף של זמן, לא בארוחה אחת. גם אם חרגנו, אפשר לחזור לשגרה מאוזנת בלי רגשות אשם ובלי צעדים קיצוניים של "קיזוז". ברוב המקרים, החזרה להרגלים הטובים היא כל מה שצריך.