כשאדם מגיע למקום העבודה ושוהה בו לא מעט שעות, יום אחרי יום, הוא מצפה באופן טבעי לסביבת עבודה בטוחה לחלוטין. תחושת הביטחון ההכרחית כולל גם מוגנות מפני הטרדות בעלות אופי מיני – התייחסויות משפילות למיניות, הצעות חוזרות ונשנות גם כשברור שהאדם לא מעוניין בהן, הפצת סרטונים או תמונות בעלי אופי מיני, ועוד. בדיוק לשם כך נחקק החוק למניעת הטרדה מינית. חוק חשוב זה מקנה מספר דרכי פעולה אפשריות למי שהוטרד או הוטרדה.
הגשת תלונה במשטרה
הטרדה מינית במקום העבודה הינה עבירה פלילית, ולכן דרך פעולה אפשרית אחת היא הגשת תלונה במשטרה כנגד המטריד או המטרידה. החוק מקנה זכויות לקורבנות עבירה זו גם לאורך ההליך הפלילי, כשבין השאר הם זכאים לחוות דעה על הסדר טיעון אם נחתם כזה בין הפרקליטות לבין המטריד/ה ועוד.
תביעת פיצויים ללא הוכחת נזק
על פי החוק, הטרדה מינית במקום העבודה היא גם עוולה אזרחית. בהתאם, ניתן להגיש תביעת פיצויים עקב העוול. תביעה שכזו יכולה להיות מוגשת גם מבלי להוכיח שנגרם לאדם נזק ספציפי, אלא "רק" בשל הפגיעה הכללית, ובמצב כזה סכום התביעה המרבי הינו 120,000 ש"ח. עוד כדאי לדעת שניתן לתבוע הן את מי שהטריד או הטרידה בפועל, והן את מקום העבודה עצמו אם לא ננקטו בו כל הצעדים הקבועים בחוק שמטרתם למנוע את התופעה הקשה.
תביעת פיצויים בגין נזקים ספציפיים
במקרים שבהם ההטרדה המינית גרמה לנזק ספציפי שניתן להציג – הפסדי שכר, הוצאות עבור טיפולים נפשיים ועוד – תוגש תביעת פיצויים בסכום שהולם את חומרת הפגיעה ואת הנזקים הספציפיים. מומלץ להתייעץ עם עורך דין מנוסה, מפני שרק בעזרת עורך דין זכויות עובדים ממומשות באופן מלא. מאז נחקק החוק למניעת הטרדה מינית ב-1998 ניתנו פסקי דין עם פיצויים בסכומים של מאות אלפי שקלים, ועוד כדאי לדעת שגם תביעה כזו ניתן להגיש כנגד המטרידים ו/או כנגד מקום העבודה.
טיפול במקרי הטרדות מיניות בעבודה הוא אחד מתחומי המומחיות של משרד עו"ד יאיר ארן ושות'. השירות כולל ליווי צמוד לאורך כל ההליך הפלילי ו/או האזרחי, עד לקבלת התוצאות הרצויות.