אף אחד לא יודע מתי יסתיימו חייו. לכן, מומלץ לכל אדם לערוך צוואה שתבטיח את חלוקת הנכסים שצבר בדיוק כפי שהוא רוצה, בכל תרחיש. חוק הירושה מאפשר לעשות זאת במספר דרכים, ולכל דרך של הכנת צוואה יש דגשים ייחודיים. בכתבה זו תמצאו פירוט של כל האפשרויות וגם המלצות שיעזרו לכם להתנהל נכון.
צוואה בעדים
האופציה הנפוצה ביותר נקראת "צוואה בעדים". העדים מעידים על כך שעורך הצוואה הוא אכן זה שהכין אותה, מבלי שיופעל עליו לחץ פסול. ניתן לכתוב את המסמך וגם להדפיס אותו, וכמובן לא לשכוח תאריך וחתימה. העדים חייבים להיות בני 18 ומעלה, ועוד דרישה חשובה היא שהם לא נכללים בצוואה וגם לא בני/בנות הזוג שלהם. כמו כן שני העדים חייבים להיות נוכחים באותה נקודת זמן. הפרה של אחד הכללים עלולה להוביל לפסילתה של הצוואה.
צוואה בכתב יד
צוואה בכתב יד היא אופציה פשוטה ונוחה מאוד ליישום, אבל גם מסוכנת. הפשטות נובעת מכך שאין צורך בשום פעולה מיוחדת: כותבים את כל ההנחיות לגבי הרכוש בכתב יד, מוסיפים תאריך וחותמים – וזהו. הסיכון הוא שתוגש התנגדות לצוואה, למשל בעילה של כתיבה תחת איומים, או אפילו זיוף, וזאת מפני שאין שום הוכחה לאמיתות המסמך.
סוגים נוספים של צוואות
עוד סוג של צוואה נקרא "שכיב מרע", ואותו החוק מתיר רק בנסיבות ספציפיות: כשהאדם מאמין שהוא עומד למות תוך זמן קצר מאוד. במצב כזה הוא יכול פשוט להשמיע את ההנחיות לגבי הרכוש בפני שני עדים מבלי לכתוב אותן. שני העדים כן מחויבים לתעד את ההנחיות, אם לא תוך כדי אז מיד אחרי. דרישה נוספת מהעדים היא להפקיד את התיעוד אצל הרשם לענייני ירושה. אם האדם נשאר בחיים, הצוואה מתבטלת אוטומטית אחרי 30 ימים. כמו כן ישנה גם האופציה של צוואה הדדית.
בכל מקרה, כתיבת צוואה, כמו גם עריכת הסכם ממון, היא פעולה שלא חובה לפנות עבורה לעורך דין. מצד שני, איש מקצוע מנוסה מפחית למינימום את הסיכון לפסילתה של הצוואה. בנוסף, עורך דין מומחה בתחום מוודא שאין סעיפים לא חוקיים או לא מוסריים, שגם הם יבוטלו. משרד עורכי דין רפאל יצחק מסייע בעריכת צוואות מדויקות, וכמובן כאלה שעומדות בכל הדרישות של החוק, ובכך מעניק שקט נפשי אמיתי.