דיסלקציה היא לקות למידה אשר לא פעם מזהים בגילאי בית הספר או התיכון. כאשר מזהים סימנים בגיל צעיר לליקוי המדובר, שולחים את התלמיד לאבחון ואם אכן עולה באבחון שהוא סובל מדיסלקציה, עושים עבורו התאמות שונות שיכולות לסייע לו להצליח בלימודים על אף הדיסלקציה שהוא מתמודד עימה. ישנם גם מקרים שבהם מבוגרים הם אלה שמתמודדים עם דיסלקציה. דיסלקציה אצל מבוגרים תבוא לידי ביטוי בקושי לזהות מילים נפוצות שקל לזהות אותן וזאת בשל שינון קריאה. חשוב לדעת כי דיסלקציה בגיל מבוגר עלולה להשפיע באופן ניכר על חייו של האדם ועל כן, חשוב לאבחן אותה ולהעניק לו כלים להתמודדות.
מהם המאפיינים של דיסלקציה?
חשוב לדעת כי דיסלקציה לא נגרמת בשל בעיות בראיה אלא בשל אי יכולת של המוח לקרוא סימנים שונים ולעבד אותם. ייתכן מאוד כי מבוגרים אשר סובלים מדיסלקציה בבגרות, היו תלמידים צעירים שסבלו מדיסלקציה אך לא הופנו לאבחון בשל חוסר מודעות ללקות המדוברת או בשל חוסר תשומת לב. לא מעט מבוגרים אשר סובלים מדיסלקציה מאמינים כי הבעיה שלהם כרוכה בהיפוך אותיות או מספרים, אך חשוב מאוג לדעת כי דיסלקציה כוללת הרבה מעבר להיפוך אותיות או מספרים. הפירוש של המילה דיסלקציה ביוונית הוא קושי במילים והדבר עלול להשפיע בין היתר גם על הזיהוי של הסימנים או המספרים. אנשים אשר סובלים מדיסלקציה בבגרותם לא פעם יתקשו להבין הוראות או הנחיות שונות, להציב מספרים או להציב אותיות בצורה הנכונה ובדרך הנכונה ועוד. חשוב לדעת כי לא מדובר על מצב מבייש כלשהו, כי אם על לקות של ממש. גם שגיאות כתיב יכולות להעיד על לקות כלשהי ועל כן, חשוב שלא להתבייש במצב ולפנות לאבחון מתאים.
כיצד מתמודדים עם דיסלקציה בבגרות?
בכדי לאבחן דיסלקציה אצל מבוגרים, לא פעם תתבצע בדיקת הקרנה. בדיקה זאת תכלול תוכניות קריאה על מסך כאשר האדם יידרש לקרוא את הכתוב בקול רם. הבדיקות מבוצעות בכדי להבין האם הוא אכן סובל מדיסלקציה בהתאם ליכולת הקריאה שלו. אם בבדיקה זו זוהו קשיים שיכולים להעיד על דיסלקציה, הרי שניתן להעניק לאדם כלים שונים שיסייעו לו להתמודד בחייו על אף הדיסלקציה. מדובר על כלים שיכולים לעזור לו לחיות חיים מוצלחים וטובים יותר.
ישנן שיטות שונות לטיפול בדיסלקציה אצל מבוגרים, כך לדוגמא: ניתן לטפל באמצעות שיטת גירוי צלילים אשר מאפשרת למבוגרים שסובלים מדיסלקציה לשפר את התפקוד שלהם בתחום. עוד שיטות יותאמו בהתאם למצבו של כל אדם.