ירושלים, בני ברק וחיפה – העיריות שקיבלו את מספר התלונות הגדול בשנת 2024 • חיפה גם מדורגת בין 15 הערים עם מספר התלונות הגבוה ביותר ביחס לגודל האוכלוסייה • 46% מהתלונות בהן טיפלה הנציבות ברחבי הארץ נמצאו מוצדקות או באו על תיקונן, עלייה לעומת השנה הקודמת
דוח נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה לשנת 2024, שמפרסם השבוע מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור מתניהו אנגלמן, חושף כי במהלך השנה החולפת התקבלו בנציבות 21,592 תלונות על גופים ציבוריים, ושיעור התלונות שנמצאו מוצדקות או באו על תיקונן עמד על 46% – זינוק של 7% לעומת שנת 2023.
ברקע מלחמת חרבות ברזל, נרשמה עלייה ניכרת בתלונות הקשורות למצב החירום, ובהן פניות בנושא פיצויים, מיגון, זכויות של משרתי מילואים, זכאות לתמיכות ממשלתיות, טיפול במפונים והיעדר מענה מספק מגופים ציבוריים.
אחד הביטויים הבולטים לכך הוא הזינוק במספר התלונות על המשרד לביטחון לאומי – 1,436 תלונות בשנת 2024, עלייה של 500% לעומת השנה שקדמה לה. הסיבה לכך היא הגידול החד במספר הבקשות לרישיון נשק שהוגשו מאז פרוץ המלחמה – למעלה מ־370 אלף בקשות חדשות עד סוף השנה.
העומס באגף לרישוי כלי ירייה הוביל לעיכובים ניכרים בטיפול, ולריבוי תלונות שעסקו בעיכוב בקבלת החלטות, קשיים בהעברת מסמכים, דרישות חוזרות להשלמות, וגם טענות נגד עצם ההחלטות שניתנו. למעלה מ־85% מהתלונות הללו נמצאו מוצדקות.
חיפה ממוקמת ברשימת 15 הערים שבהן התקבל מספר גבוה במיוחד של תלונות לנפש בשנת 2024. על פי הנתונים, התקבלו 220 תלונות על עיריית חיפה. עיריית חיפה מדורגת שלישית במספר התלונות על רשויות מקומיות בשנת 2024 – אחרי עיריית ירושלים (455 תלונות) ועיריית בני ברק (254). מספר התלונות ל-1,000 תושבים עמד על 0.76.
מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, ציין בדו"ח:
“זינוק של 500% במספר התלונות בנושא בקשות לרישיון נשק מחייב בדק בית במשרד לביטחון לאומי. נתון מטריד נוסף הוא העובדה שגם בסיום שנת 2024 – למעלה משנה מתחילת מלחמת חרבות ברזל – נמצאות אלפי תלונות מוצדקות על משרדי הממשלה.
על השר לביטחון לאומי ועל השרים הרלוונטיים האחרים לשים מול עיניהם את השירות לציבור בעת חירום זו ולפעול לתיקון הטעון שיפור”.
איך מגישים תלונה לנציבות תלונות הציבור?
לנציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה ניתן להגיש תלונות במגוון רחב של תחומים מול גופים ציבוריים – בהם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, ביטוח לאומי, שירות התעסוקה, חברות ממשלתיות ומוסדות מדינה – ובפרט במצבים שבהם האזרחים חווים קושי לממש את זכויותיהם או לקבל שירותים ציבוריים כנדרש.
נתקלתם בבעיה מול גוף ציבורי בישראל? נציבות תלונות הציבור כאן וזמינה למענכם – גם בעתות חירום. ניתן להגיש תלונה באופן מקוון, דרך האתר הרשמי של משרד מבקר המדינה:
https://complaint.mevaker.gov.il
נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה מחדשת בימים אלה את פעילותו של הקו החם – המוקד הטלפוני המיועד למי שמתקשים לממש את זכויותיהם וזקוקים לסיוע מול הגופים הציבוריים בעקבות מצב החירום.
הקו החם פועל בימים א'-ה', בין השעות 08:00 ל-17:00, בטלפון שמספרו 02-6665199 ובווטסאפ שמספרו 050-3995422.