עיזבון הא כלל הרכוש שהותיר אחריו עדם. העזבון יכול לכלול מגוון סוגי נכסים, החל מנכסי מקרקעין, דרך מיטלטלין ועד נכסים ממוניים כמו חשבונות בנק, זכויות סוציאליות או חסכונות. לצד אלה, יכול העיזבון לכלול גם חובות אותם יש לכסות לפני שהרכוש מחולק בין היורשים. תפקידו של מנהל עיזבונות, תפקיד אותו ממלא עורך דין עזבונות עם ניסיון רב, הוא לנהל את כל הקשור לעיזבון, החל מכיסוי חובות מול הנושים דרך איתור נכסים ועד חלוקת העיזבון בין היורשים. חשוב למנות אותו במיוחד במספר מצבים: כאשר המוריש הותיר נכסים רבים, כולל בחו"ל אותם יש לאתר ולנהל עד החלוקה, כאשר הותיר אחריו חובות רבים אותם יש להסדיר מול הנושים וכאשר היורשים נמצאים בסכסוך ויש צורך לגורם שיחבר ביניהם.
מדוע מומלץ לערוך מסמך ייפוי כוח מתמשך?
בשנים האחרונות עלתה המודעות לחשיבותו של מסמך ייפוי כוח מתמשך שיכול להקל מאוד על חיי קרוביו של אדם הנדרשים לנהל את חייו במצב בו איבד את כשירותו לכך. מסמך ייפוי כוח מתמשך מהווה תחליף למינוי אפוטרופוס, מהלך שהוא לא פשוט, הן מבחינת המינוי עצמו והן מבחינת התנהלותו של האפוטרופוס. באמצעות ייפוי כוח מתמשך הנערך אצל עורך דין ייפוי כח מתמשך שהוסמך לכך, קובע עורך המסמך שהוא הממנה מי יהיה מיופה הכוח שינהל את ענייניו אם לא יוכל לעשות זאת בעצמו. ניתן למנות מיופה כוח אחד או מספר מיופי כוח שכל אחד מהם יהיה אמון על תחום אחר, למשל עניינים פיננסיים, עניינים בריאותיים ועוד. לצד מינוי מיופי הכוח יכול הממנה גם להשאיר הראות כיצד ירצה שענייניו יתנהלו כך שיש לו שליטה על ניהול ענייניו גם כאשר לא יעשה זאת בפועל.
האם הסכם ממון מהווה תחליף לצוואה?
הסכם ממון וצוואה הם שני מסמכים נפרדים הנוגעים לחלוקת רכוש. הסכם ממון נוגע לחלוקת רכוש בין בני זוג במקרה של פרידה או פטירה של אחד מהם. צוואה נוגעת לחלוקת רכושו של אדם בין יורשיו. ישנם מצבים בהם אדם ערך הן הסכם ממון והן צוואה וההוראות בשני המסמכים סותרות זו את זו. ההמלצה היא לערוך הסכם ממון נפרד למקרה של גירושין והסכם ממון נפרד למקרה של פטירת אחד מבני הזוג. כך רק במקרה השני הסכם הממון יגבר על סעיפים בצוואה שיש סתירה ביניהם. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עורך דין להסכמי ממון כאשר עורכים את ההסכם וגם כאשר נמצאים במצב בו ישנם שני מסמכים ולא ברור מהו המסמך התקף מבין השניים.