חרדה היא תגובה טבעית לאירועי חיים שונים אשר עשויה להתבטא גם בהתקף חרדה רגעי. אנשים עם הפרעות חרדה סובלים מאפיזודות ממושכות ומשמעותיות של פחד ודאגה אשר במקרים רבים יבואו לידי ביטוי בתגובה למצבים שגרתיים. התסמינים של הפרעת חרדה יבואו לידי ביטוי בחרדה כרונית ומתמשכת אשר לא פעם יגיעו בשילוב של התקפי פאניקה רציניים מאוד.

מהם התסמינים הגופניים לחרדה?
החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בתסמינים גופניים שונים וגם בתסמינים התנהגותיים וחשיבתיים. התסמינים הפיזיולוגיים של הפרעות חרדה עשויים להתפתח על רקע הפעלה של מערכת העצבים האוטונומית בתגובה למקור לחץ כלשהו. הפעולה המכונה קרויה: תגובת הילחם או ברח ועשויה לבוא לידי ביטוי ברעד, הזעת יתר ובדופק הלב. התסמינים העיקריים של חרדה כוללים:
עליה בקצב הלב- בהתאם למחקרים, אדם שסובל מחרדה יסבול מדופק לב מואץ. לא מעט אנשים שסובלים מהתקף חרדה פונים לבית החולים מתוך חשש שהם עוברים אירוע לב כלשהו.
נשימה מהירה שלא כתוצאה ממאמץ פיזי- האם חש כי הוא לא יכול לנשום בצורה רגילה ומוצא את עצמו במצב מנוחה נושם בצורה מהירה, כפי שהוא היה נושם כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת.
האדם שסובל מחרדה יסבול מהזעת יתר
האדם יכול לסבול מתחושות של חולשה, תשישות ועייפות מוגברת, אשר יגרמו לו לרצות לישון או להיות במנוחה לאורך פרקי זמן ארוכים, דבר שללא ספק ישבש את שגרת חייו התקינה.
האדם שחווה חרדה יסבול מרעד גופני. לעיתים הוא יחשוב כי מדובר על רעד הנובע בשל העובדה שקר לו, אך רעד כתוצאה מהתקף חרדה יכול לתקוף את האדם גם ביום חם מאוד.
אחד התסמינים שמחקרים מדרום קוריאה שפורסמו באוגוסט 2019 מעידים עליו כתסמין משמעותי של הפרעת חרדה הוא: הפרעות בשינה ובעיקר נדודי שינה. על פי אותם מחקרים נמצא כי חרדה העלתה פי 9.8 את הסיכון לנדודי שינה.
מחקר נוסף משבדיה אשר פורסם בשנת 2020 בכתב העת BMC Psychiatry נמצא כי הפרעות חרדה ולחץ מהוות גורמי סיכון עצמאיים לתסמינים שונים במערכת העיכול לרבות תסמונת המעי הרגיז, עצירות, שלשולים ועוד.
תסמין נוסף שאדם שחווה התקף חרדה עלול לסבול ממנו הוא הזעת יתר בכל הגוף וכן כאבי ראש או סחרחורות.
כמו כן, האדם יכול לחוש קושי לבלוע ולא יצליח לאכול או לשתות כאשר הוא חווה התקף חרדה בשל הקושי המדובר.
אדם שסובל מהתקף חרדה יסבול מתחושה של ריקנות קשה, גם אם יהיו אנשים סביבו וגם אם הוא יהיה עסוק בפעילות כלשהי כגון: עבודה או כל פעילות אחרת. תחושת הריקנות הנפשית, היא אחד התסמינים הקשים ביותר להתמודדות.
כיצד מתמודדים עם תסמינים של התקף חרדה?
חשוב מאוד לדעת כי ישנם אנשים שסובלים מהתקפי חרדה באופן נדיר מאוד ויודעים במהלך ההתקף כיצד להתמודד עם תסמינים לחרדה מתוך מודעות מלאה למצב. אולם, אם אתם סובלים מהתסמינים המדוברים באופן תדיר ואינכם יודעים כיצד להתמודד עם התסמינים, אם התסמינים פוגעים לכם באיכות החיים ואתם מוצאים את עצמכם נמנעים מפעולות שאהבתם לעשות בעבר ועשיתם לא מעט בעבר, כדאי מאוד שתפנו לייעוץ מקצועי עם פסיכיאטר המומחה בתחום אבחון חרדה ומתן מענה מתאים לסוג החרדה שאתם סובלים ממנה.