אם אתם מוצאים את עצמם מתעוררים לאחר 8 שעות בלילה עדיין עייפים, יתכן מאוד שאתם סובלים מתופעה הקרויה: דום נשימה בשינה. תופעה זאת לא מאפשרת לגוף שלכם לנוח באמת במהלך הלילה ועל כן אתם מתקשים להתעורר בבוקר או מוצאים את עצמכם עייפים לאורך היום. חשוב מאוד לאבחן את המצב ובהתאם לכך, למצוא את הפתרון המתאים שיסייע לכם.
מהו דום נשימה בשינה?
בשפה המקצועית התופעה קרויה: "הפרעת נשימה חסימתית בשינה". אדם שסובל מהפרעה זאת יחווה הפסקות נשימה במהלך השינה בשל חסימה בדרכי הנשימה העליונות. אדם שללא נושם טוב במהלך השינה וחווה הפסקות נשימה יכול להיחשף לסיכונים שונים וסיבוכים לרבות: עלייה בלחץ דם, סיכון להתפתחות מחלות לב שונות, סיכון לאירוע מוחי ועוד. גם אדם שלא יסבול מהתופעות הללו, יחווה ירידה ניכרת באיכות החיים שלו וימצא את עצמו סובל לא פעם מעייפות רבה במהלך היום, מנדודי שינה, חוסר ריכוז, עצבנות, נחירות ועוד.
מהם הגורמים לדום נשימה בשינה?
לתופעה זאת יש גורמים שונים כאשר הגורם המרכזי הוא השמנת יתר שגורמת לשקיעת שומן בקירות הלוע ויוצרת לחץ חיצוני על רקמות השומן בצוואר. גורמים נוספים קשורים למבנה הפה וגנטיקה. השינויים במבנה הפה והלסת יכולים להיות: בסיס לשון שחוסם את דרכי האוויר העליונות, מבנה לסת תחתונה אל מול לסת עליונה, שקדים מוגדלים, חסימת דרכי אוויר באף ועוד.

כיצד מאבחנים דום נשימה בשינה?
מכיוון שמדובר על תופעה שמתרחשת בשינה, יש לבצע בדיקה במעבדת שינה שמטרתה היא לנטר ולקבוע את מספק הפסקות הנשימה שהאדם חווה בשנתו, את רמת הרוויה של החמצן בדם שלו, את לחץ הדם במהלך השינה ועוד. את חומרת ההפרעה יקבעו בהתאם למדד שסופר את מספר ההפסקות המלאות או החלקיות בנשימה במהלך שעת שינה בודדות. את התוצאות מחשבים בהתאם לחלוקה: עד 4 הפסקות מלאות או חלקיות יחשב למצב נורמלי, 5-14 הפסקות יחשבו לדרגת חומרה קלה, 15-29 יחשבו לדרגת חומרה בינונית ו30 או יותר יחשבו לדרגת הפרעה חמורה.
אם אתם תוהים האם כדאי לכם לגשת לאבחן באופן מקצועי את התופעה שכן אתם חוששים שאתם סובלים ממנה, תוכלו לשאול את עצמכם כמה שאלות כגון: האם אתם נוחרים בלילה, האם אתם מתעוררים בבוקר עם פה יבש וטעם רע בפה? האם אתם עייפים במהלך היום גם אם ישנתם 8 שעות בלילה? האם אתם סובלים מאי נוחות ברגליים טרם השינה או במהלך שנת הלילה? האם אתם מתקשים להירדם? אם חלק מהתשובות לשאלות הללו חיוביות, כדאי שתפנו לאבחון מסודר של דום נשימה בשינה.
כיצד מטפלים בדום נשימה בשינה?
לאחר האבחון, פונים לרופא המתאים על מנת שיתאים את הטיפול המומלץ בהתאם לדרגת החומרה של ההפרעה. אם מדובר על מקרים קלים או בינוניים ההמלצה תהיה לרוב להפחית במשקל או לאמץ שינוי כלשהו בתנוחות השינה. לא פעם יהיה גם צורך לפנות לניתוח אצל רופא אף אוזן גרון מומחה או להשתמש בהתקנים אוראליים שרופא שיניים יכול להתאים ולהתקין.
במקרים חמורים יותר של התופעה, הטיפול המומלץ הוא טיפול באמצעות מכשיר בשם: Cpap. מדובר על מכשיר אשר מזרים אוויר בלחץ חיובי בתוך צינור שמחובר למסכה אשר מרכיבים על האף במהלך שנתת הלילה. אם לא מצליחים לישון עם המסכה המדוברת בכל לילה, ניתן להחליף אותה באמצעות התקן אוראלי שיכול להתאים לכם רופא השיניים שלכם. כיום ניתן למצוא גם ניתוחים באמצעות לייזר או גלי רדיו אשר יכולים לסייע בפתיחת דרכי האוויר.