מפגעי ריח הם בין המפגעים המורכבים לאיתור, מטרידים ופוגעים באיכות החיים.
מפגעי ריח עשויים לעלות מבית פרטי, ממפעל, מסעדה או בית עסק, משטחים חקלאיים ולמעשה מכל מתחם, מבנה או שטח פתוח.
בשונה ממפגעים אחרים דוגמת רעש- אשר נמדד בדציבלים, או זיהום אוויר אשר נמדד בכמות חלקיקים, המטרה באיתור מפגעי ריח אינו קביעת מדד כזה או אחר לעוצמת הריח והטרדה, כי אם איתור מקור המפגע והצגת תכנית פעולה ישימה לסילוקו.

בעת זיהוי של מפגע ריח מתמשך (כזה שאינו מתנדף מאליו בתוך שעות אחדות), מומחי טיפול במפגעי ריח וזיהום אוויר יגיעו למקום, ובאמצעות כלים ייעודיים וציוד מתקדם, לאיתור מקור הריח. מלבד איתור הבעיה יגבשו המומחים גם תכנית לסילוק הריח ופתרון מקצועי למניעת הישנות המקרה.
חשוב לבחור בחברה אשר מהווה חברה יועצת ואינה מטפלת במפגע- מה שמותיר את חוות דעתה נקיה מאינטרס, מקצועית הניתנת בשקיפות מלאה ללקוח-תוך צירוף המלצות ליישום על פי שיקול דעתו.
האם ניתן להתלונן על מפגעי ריח אשר מקורם אינו באחריות המתלונן?
החוק בישראל מכיר במפגעי ריח כמפגע מטריד ומתייחס אליהם במסגרת חוקי הגנת הסביבה תוך הגדרת איסור מפורש לגרימה לריח חזק או בלתי סביר מכל מקור שהוא, באופן שיטריד את איכות החיים של הדיירים, העוברים והשבים, עובדים או כל תצורה אחרת של שהייה סביב אזור המפגע. משמעות הדבר היא שחל איסור על יצירת מפגעי ריח גם בסביבה הפרטית והביתית, וזאת כתוצאה מהשפעת המפגע על הסביבה. כל אזרח הנתקל במפגע ריח רשאי להתלונן אל מול הרשות המקומית או אל מול המשרד להגנת הסביבה.
רשות מקומית רשאית להגיש תלונה אל מול המשרד להגנת הסביבה כנגד יצירת מפגע ריח בתחום השיפוט שלה על ידי גורם חיצוני.
באחריות מי לטפל במפגע הריח?
האחריות על הטיפול במפגע וסילוקו היא אחריותו של יוצר המפגע, בין אם מדובר באדם פרטי, חברה, מפעל, בית עסק או אחר.
האם יצירת מפגע ריח היא עבירה הכרוכה בענישה?
אי טיפול במפגע ריח וסילוקו על פי ההנחיות היא עבירה, שעשויה להיות כרוכה בקנס כספי ואף במאסר בפועל.
הענישה המקסימלית על פי חוק:
אדם פרטי: מאסר עד 3 שנים וקנס של עד 552,000 ₪.
תאגיד או בית עסק: קנס של עד 1,104,000 ש"ח.
כיצד ניתן להימנע מיצירת מפגעי ריח?
תעשיות יצרניות רבות מכירות בסיכונים ובמפגעים שמייצרת פעילותם השוטפת, ובמטרה להקדים תרופה למכה מתקינות מערכות סינון מתקדמות אשר כוללות מסננים ייחודיים הנותנים מענה מקצועי ומדויק על פי סוג המפגע והפליטה הצפויים. ניתן להתקין מסננים המותאמים לסינון עשן, שומנים, אדים, רעלנים, אבק ומפגעים אחרים. מלבד הטיפול במפגע הריח, מערכות סינון מותאמות אלו גם יספקו אוויר צח ונקי וישמרו על סביבת העבודה, תוך הגנה על העובדים והשוהים במקום.
על מנת להקל על הטיפול במפגעי ריח ולאפשר שגרת עבודה ותעשייה גם לתעשיות אשר עבודתן מחייבת לעתים שימוש בחומרים ושחרור מפגעי ריח לאוויר, מגדיר החוק מרחק מסביבה עירונית אורבנית של מפעלים ושטחים חקלאיים. יחד עם זאת, במקרה של ריח חריף ועל פי כיווני האוויר, מפגע ריח עשוי להגיע גם ממרחק מאות ואלפי מטרים.
במידה ובכל זאת נמצא מפגע ריח הנוצר בשל פעילות ואחריות של בית עסק: מפעל, מסעדה, שטח חקלאי וכדומה, קיימים פתרונות לסינון, הסטת הריח, כליאתו ושחרור מבוקר ופתרונות רבים נוספים, לטובת בעל העסק ולטובת הסביבה כולה.