מהם המאפיינים של חינוך בלתי פורמלי, ובפרט תואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי, המבדילים אותו מחינוך "רגיל"? אילו אפשרויות ודלתות עשוי לפתוח בפנינו תואר מסוג זה, בהשוואה לתואר ראשון בחינוך בהתמחויות אחרות?

חינוך חברתי קהילתי – מה מאפיין ומייחד תואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי?
בניגוד לתארים בחינוך עם התמחויות אחרות, תואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי הוא תואר המתמקד יותר במסגרות חינוך בעלות מאפיינים קהילתיים וחברתיים חזקים. הדגשים המושמים במסגרות חינוך אלו הם שונים מהדגשים במסגרות החינוך הפורמליות יותר, אלו שניתן למצוא במרבית בתי הספר ומוסדות החינוך ה"סטנדרטיים". בהקשר של תואר ראשון בתחום, חינוך בלתי פורמלי הוא כזה השם דגש על ערכים של פלורליזם תרבותי, קהילתיות ועשייה חברתית.
כפי שמועבר לפחות בחלק מהמכללות המתמחות בלימודי חינוך בארץ, התואר הראשון בחינוך בלתי פורמלי כולל שני מסלולים עיקריים ביניהם ניתן לבחור – מנהיגות וניהול בקהילה, ונוער בסיכון. במקרה של המסלול הראשון, ניתן להבין כבר משמו כי הדגש המושם בו הוא שונה מזה של חינוך "רגיל" – דגש על קהילתיות ועבודה במסגרת הקהילה המקומית והקרובה, מה שלדעת רבים מהווה ערך חשוב ביותר אשר הולך לאיבוד בעולם המודרני ובדרך החיים העירונית. אלו המעוניינים להתחבר חזרה לקהילה המקומית ולקשרים האנושיים הקרובים עם האנשים שסביבנו, ימצאו הרבה עניין והבנה במסגרת של לימודי תואר בחינוך בלתי פורמלי עם התמחות זו.
גם מסלול ההתמחות השני – נוער בסיכון, היא כמובן שונה ויוצאת דופן ביחס להתמחויות הסטנדרטיות של אנשי חינוך בארץ, כאלו העוסקים בחינוך פורמלי. גם זו הזדמנות מצוינת להתמחות ולעסוק בחינוך מזווית מעט שונה, כזו המסייעת במסגרות בלתי פורמליות לאלו הזקוקים לכך במיוחד.
אפשרויות תעסוקה והתפתחות שעשויות להתאים יותר לעולם המחר
רבות ורבים מאמינים כי התמחות בחינוך בלתי פורמלי היא במובנים רבים ההתמחות ה"נכונה" או המתאימה יותר לרוח התקופה ולכיוון אליו הולך העולם. אנשי חינוך רבים כיום מכירים כי במידה רבה מערכת החינוך הפורמלית אינה מותאמת לעולם של המאה העשרים ואחת ולצרכים הייחודיים והחדשים יחסית של ילדים ובני נוער בימינו. לכן, דווקא חינוך בלתי פורמלי הוא במידה רבה התחום בעולם החינוך אשר כן נותן מענה ומספק כלים שונים וחשיבה "מחוץ לקופסה", ובמובן זה עשוי לפתוח בפני בוגרי התואר אפשרויות והזדמנויות אשר מתאימות יותר לעולם בו אנו חיים כיום, ובפרט לזה של השנים הקרובות.