יו"ר ארגון הקבלנים מחוז חיפה: 250 אלף משקי בית המתפרנסים מענף הבנייה בישראל נפגעו ממדיניות האוצר

יו"ר ארגון הקבלנים מחוז חיפה: 250 אלף משקי בית המתפרנסים מענף הבנייה בישראל נפגעו ממדיניות האוצר
צילום חיים פייגלין

חיים פייגלין:  "5 חודשים אחרי הבחירות המקומיות, איש אינו יודע מה התכניות של ראשת העיר חיפה"

250 אלף משקי בית המתפרנסים מענף הנדלן
צילום חיים פייגלין

על תכנית המפרץ אמר פייגלין: "התכנית משתרעת על פני 36 אלף דונם. מה בונים עליה? 9,300 דונם של פארקים. פי 3 מהסנטרל פארק בניו יורק שמשתרע על פני 3000 דונם ומשרת 2 מיליון תושבים ו- 8 מיליון מבקרים. לעומת זאת, התכנית מקצה 84 אלף דירות בלבד, תוך ניצול קרקע עלוב של 2.3 יחידות דיור לדונם. במתכונת כזו , אין לתכנית היגיון או היתכנות כלכלית."

יו"ר ארגון קבלני חיפה, חיים פייגלין, תקף את שר האוצר משה כחלון ואמר כי במבחן התוצאה, האוצר לא הצליח במציאת פתרון לענף הדיור. בכנס שערך ארגון קבלני חיפה והמפרץ במלון דן כרמל אמר פייגלין, "השר כחלון ריכז את כל "התותחים" הממשלתיים כדי לפתור את משבר הדיור. אני נוטה להאמין שכוונתו  היתה  לפתור את המשבר ולו רק כדי שיוכל להתייצב היום בפני הבוחרים  ולהציג הצלחה. אבל בסופו של דבר, הגיע יום הבוחר ובמבחן התוצאה הציון של כחלון הוא נכשל !!

מחירי הדירות גבוהים כיום ב-14% מעל מחירי תחילת הקדנציה שלו. התחלות הבנייה ירדו תוך שנתיים ב-16% ל- 47 אלף דירות בלבד ( 22% מתחת ליעד הממשלתי) ותכנית מחיר למשתכן מקרטעת וגוססת. רק מספר מועט של זכאים קיבלו דירות ובמחיר יקר מהצפוי. זכאים רבים שזכו בהגרלות מבטלים את זכייתם ומכרזים רבים בפריפריה נכשלים משום שהכלכליות שם גבולית גם לזכאים וגם לקבלנים. לאחרונה הציבור חוזר לרכוש דירות בשוק החופשי אלא  שהוא מוצא מלאי שהולך ומצטמצם.

"מדוע השר כחלון לא הצליח? התשובה לכך ברורה ופשוטה. כחלון לא השכיל לרתום לצידו את הכלי המרכזי  לפתרון משבר הדיור והוא  אנחנו, בוני הארץ. לא חס וחלילה שלא רצינו להרתם – רצינו גם רצינו, אחרי הכל אנחנו "אינטרסנטים" לבנות יותר ולהרחיב את פעילותנו ועסקינו בתחום הבניה והתשתיות. זהו גם בדיוק האינטרס הציבורי , הציבור צריך ומעוניין שייבנו יותר דירות. אך לצערנו, במקום לחבק ולתמרץ אותנו הוא בחר בדרך הפוכה. הוא בחר לפתוח במסע של הסתה ורדיפה כנגדנו. מסע של כינויים ושמות גנאי. מסע רדיפה ציבורי שהלך וגבר ככל שהעמיק הכישלון שלו. מדיניות האוצר פגעה לא רק ברוכשי הדירות אלה גם ב-250 אלף משקי בית המתפרנסים מענף הבנייה".

על ראשת העיר חיפה אמר  פייגלין כי "עינת קליש רותם היא אדריכלית במקצועה וחברת מועצת העיר מזה שנים. אני מניח שהיה לה זמן רב לחשוב מה היא מתכננת לעיר חיפה לפני שהיא התמודדה על רשות העיר. כיום 5 חודשים אחרי הבחירות , איש אינו יודע מה התוכניות שלה. מדוע לייצר אי וודאות כזו שגורמת נזק ליזמים, לקבלנים ולציבור ? אני מקווה שאי הוודאות הזאת תסתיים הכי מהר שאפשר כדי שיהיה ניתן להמשיך ולפתח את חיפה".

למה צריך פארק הגדול פי 3 מהסנטרל פארק

פייגלין ברך על  התכנית לפינוי התעשייה המזהמת ממפרץ חיפה אך לדבריו במתכונת שהוצגה אין היתכנות כלכלית ומדובר בספין שיצא בחופזה לקראת הבחירות  ובפספוס. "התכנית משתרעת על פני 36 אלף דונם. עלות הפינוי של התעשיות וניקוי הקרקע צפוי להגיע לעשרות מיליארדי שקלים. מה בונים על הקרקע היקרה הזו? 9,300 דונם של פארקים. לשם השוואה, שטחו של סנטרל פארק בניו יורק הוא 3000 דונם. זאת כשיש בעיית דיור כל כך חריפה בישראל. למה צריך פארק הגדול פי 3 מהסנטרל פארק?

לעומת זאת יש בתכנית מעט מאוד דיור. יותר נכון 84  אלף יח"ד בלבד. מדובר בניצול עלוב של הקרקע שלא יאפשר את המקורות הכספיים לפנות את התעשייה ולנקות אותה מהזיהומים. הייתי מצפה שיתוכננו על חטיבת קרקע כל כך קריטית למחוז חיפה והצפון, לפחות  300 אלף דירות וזה היה עוזר לפתור את בעיות הדיור באזור ובכלל. ניצול יעיל ומיטבי גם יאפשר את ההיתכנות הכלכלית, גם יאפשר עתיד לצעירי המחוז וגם יגרום לצמיחה ברת קיימא בצפון הארץ ".

ורד צרפתי, סגנית נשיא בוני הארץ אמרה בכנס כי "תכנית מחיר למשתכן הפכה את הזוגות הצעירים למשקיעי נדלן או כפי שהגדיר זו בנק ישראל תכנית שאינה עונה על הציפיות. יש ליצור תכנית שווה לכולם. אין היגיון שזוג צעיר במרכז הארץ יזכה להטבה של 700 אלף שקל וזוג בפריפרייה להטבה של 200 אלף שקל".

אייל וייזר סגן ראש עיריית נהרייה פירט את השכונות החדשות שצפויות להיבנות בעיר. לדבריו, בשנים הקרובות ייבנו בנהרייה 10,000 יח"ד. נוסף על כך, יחד עם הממשלה העירייה משפרת את התחבורה כמו לדוגמא כביש 89, כביש 6, המטרונית והמון שינויי תחבורה שישפרו את איכות החיים בעיר וימשכו תושבים חדשים. לדבריו, "אנחנו עמלים גם על אזור תעסוקה חדש שיהווה את מנוע הצמיחה וכמובן משקיעים בתיירות ובחינוך. בעוד מספר שנים נהרייה תהפוך לבירת הצפון".

לבנק ישראל יש תרומה לעלייה במחירי הדירות

לקראת סיום הכנס, מנהל המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים, ויקטור בהר נתן זווית נוספת המסבירה את העלייה במחירי הדיור. לדבריו, מבדיקה שנערכה בארצות הברית הסתבר כי משנת 1920 מחירי הנדל"ן כל הזמן בירידה. הסיבה לעליית המחירים היא מוניטרית. כלומר, ריבית אפסית גורמת לעליית במחירי הדירות.

"גם בישראל אם הריבית לא הייתה אפסית מחירי הדירות לא היו עולים ב-30%. כלומר, אם כל הכבוד לשר האוצר, לבנק ישראל יש תרומה מאוד גדולה לעלייה במחירי הדירות. תראו מה קורה בעולם. בארצות הברית חלה עלייה בשיעור הריבית בחודשים האחרונים ומחירי הדיור החלו לרדת. באירופה הריבית אפסית אך היא נמצאת על סף מיתון. כדי לקרר את שוק הנדלן בישראל צריך להיות עם ריביות של 2-2.5 אחוז".

כתבות מעניינות נוספות
הקלה בסעיפי אישום: אחד מתפקידיו של עורך דין ךתעבורה
אם אדם שאינו בקיא בדיני תעבורה יכול לראות את הנושא...
לרגל יום האישה הבינלאומי מיזם לתמיכה בנשים בחיפה ובצפון הארץ: "ביוטי בדרכים"
יוזמה חברתית-התנדבותית לתמיכה בנשים במצבים מאתגרים  במסגרת יום האישה יגיעו...
מגוון פעילויות ללא תשלום בקניון עופר חדרה: סדנאות, הצגות, מופעים, פעילויות ולימודי אנגלית
קניון עופר חדרה, מקבוצת קניוני עופר, ייערוך במהלך חודש מרץ...
בלי אלתורים וירידה על הקהל שלי בן משה - שחקן, תסריטאי וסטודנט נצחי מעלה מופע סטנד אפ אישי "בין השורות"
שלי בן משה לא מאלתר ולא יורד על הקהל בסטנד...
פסטיבל מיסטי בחיפה: פסטיבל קסום של רוחניות, מיסטיקה והרחבת התודעה בגרנד קניון
דוכני רוח ומיסטיקה, ייעוץ עם מיסטיקנים והילרים, דוכני קריסטלים, אבני...
באיזה שלב מומלץ לפנות לעורך דין פלילי?
כאשר אדם נעצר לחקירה השוטר מחויב לומר לו שכל דבר...
איך תהיו בטוחים כי הבית מוגן מפני שריפה
הדבר המאפיין אולי יותר מכל את העידן המודרני, זו העובדה...
איך "להדפיס כסף" במדפסת תלת מימד
בואו נודה בזה, כולנו רוצים להדפיס כסף ולהיות מיליונרים. אמנם...
כל השמות המוזרים של צמחים שאתם חייבים להכיר
אוהבים דברים חדשים? הראשונים להכניס כל טרנד הביתה? אתם ישראלים...
חבילות סלולר הכי זולות: כיצד לבחור את ההצעה המתאימה לכם?
בימינו, כשחברות סלולר מציעות מגוון רחב של חבילות סלולר הכי...
דילוג לתוכן