רבים מצאצאי יהודי ליטא זכאים להשבת אזרחותם הליטאית ולקבלת דרכון אירופאי. עם זאת, התהליך מורכב מאד ודורש ראשית ולפני הכל בדיקה עובדתית ומשפטית יסודית על מנת לבחון את מידת העמידה בקריטריונים לפי הדין הליטאי, הכנה מדוקדקת של מסמכים שונים לרבות תרגומים ואישורים נוטריוניים וכן הגשת בקשה רשמית וליווי התהליך עד להחלטת משרד ההגירה בנדון. במאמר זה נסביר בכלליות את התהליך, את הקריטריונים הנדרשים ואת היתרונות של אזרחות ליטאית. מידע נוסף ומפורט אודות תהליך הוצאת דרכון אירופאי תוכלו לקבל ממשרד עורכי דין ונוטריון זאב ליסון ושות' בטלפון 04-8645886 או במייל [email protected]
מי זכאי להשבת אזרחות ליטאית?
ככלל, צאצאים של יהודים שהיו אזרחי ליטא עד 1940 עשויים להיות זכאים להשבת אזרחותם. הקריטריונים המדויקים נקבעים בחוק הליטאי, בפסיקת בתי המשפט בליטא וגם בדרישות פרוצדורליות רבות שנקבעות על ידי משרד ההגירה בליטא. אלו כבר השתנו לא פעם בעבר וגם עשויים להשתנות בעתיד מעת לעת באופן כללי יש להוכיח כי:
1.המבקש הנו צאצא עד 3 דורות למי שניתן להוכיח לפי הדין הליטאי שהיה אזרח/ת ליטא בין 1918 ועד 1940 – (אבא/אמא או סבא/סבתא או סבא רבא/סבתא רבתא).
בנוסף, הכלל בליטא הנו שלא ניתן להחזיק באזרחות כפולה אלא אם כן יש עמידה באחד החריגים לחוק, כגון עזיבת ליטא לפני מועד קבלת העצמאות מחדש בליטא בשנת 1990.
2.חשוב להדגיש כי ישנם קריטריונים נוספים ודרישות ראייתיות ופרוצדורליות נוספות ולכן בחינת הפוטנציאל בנוגע לכל מקרה חייבת להתבצע בכל מקרה לגופו ובאופן יסודי ופרטני. לכן חשוב לקבל ייעוץ משפטי טרם התחלת התהליך. לא מדובר בעניין טכני או כזה שמומלץ לקבל בו ייעוץ מגורם שאיננו עורך דין שבקיא ומנוסה בדין הליטאי. ישנם לא מעט מקרים שייעוץ משפטי מקצועי יאפשר להבין מראש שאין תוחלת או סיכוי ממשי להשבת אזרחות ליטאית, בהתייחס לנסיבות הפרטניות של כל מבקש, ובכך להימנע מראש מהוצאת כספים רבים ועוגמת נפש מיותרים.
אילו מסמכים נדרשים לתהליך?
רק במידה ונמצא כי אכן קיים פוטנציאל ממשי להשבת אזרחות ליטאית ראשית יש לבצע איסוף של המסמכים והתעודות הרלוונטיות בנוגע לכל מבקש, להכין תרגומים ע״י מתרגם מוסמך, לצרף אישורים נוטריוניים מטעם נוטריון מוסמך ואישורים נוספים. רק אז ניתן להגיש לרשויות בליטא את הבקשה לפי הדרישות במשרד ההגירה בליטא, הכוללת לרוב:
– תעודות לידה, נישואין, עליה, תעודות נושנות וכן מסמכים רלוונטיים מליטא שמוכיחים את הקרבה המשפחתית והיות האזרח/ת אזרח/ת ליטא בעבר.
יש לציין שלעיתים נדרשים מסמכים נוספים או שינויים במסמכים הישראלים, מה שמצריך סיוע משפטי. כמו כן ישנם נסיבות מסוימות בהן קיים צורך להשיג פסק דין הצהרתי מבית המשפטי. על מנת לאבחן מקרים כאלו יש הכרח בקבלת ייעוץ משפטי מקצועי, עוד טרם הגשת הבקשה.
התהליך להשבת אזרחות ליטאית – בכלליות
- איסוף כלל המסמכים הרלוונטיים בין אם אלה כבר ברשות המבקש או לאחר ביצוע חיפוש מסמכים מהארכיונים בליטא וכן הנפקת אישורים מהרשויות הרלוונטיות בישראל, במידה ויש בכך צורך. כל מקרה לגופו.
- הגשת הבקשה הרשמית עם כל המסמכים לשגרירות ליטא או למשרד ההגירה בליטא. כיום הפרוצדורה מורכבת יותר וגם כוללת הגשת מסמכים מקדימה און ליין.
- טיפול שוטף מול משרד ההגירה בליטא, מענה לבקשות להשלמת חומרים, ככל שיש בכך צורך, והמתנה למתן החלטה עניינית בבקשה.
- ישנם מקרים שבהם עקב חוסר שיתוף פעולה מצד המבקש (כגון אי השלמת מסמכים חסרים תוך פרק זמן מסוים) הטיפול בבקשה יופסק מצד משרד ההגירה ולעתים לצורך המשכו יהיה צורך בהגשת הבקשה מחדש.
- אין מדובר בתהליך שתוצאתו מובטחת ב-100% או ידועה מראש. משרד ההגירה בליטא בוחן באופן מדוקדק מאד כל מסמך בבקשה. לא פעם יש מקרים שבהם משרד ההגירה בליטא מחליט על נהלים חדשים (לרבות עקב פסקי דין חדשים בבתי המשפט בליטא) שאף חלים מבחינתו רטרואקטיבית גם על בקשות שכבר הוגשו בעבר ולעתים זה יצריך את הגשת הבקשה מחדש או אפילו יביא לדחייתה.
פרק הזמן להשלמת התהליך
החל ממועד הגשת הבקשה ״פיסית״ במשרד ההגירה בליטא, התהליך נמשך בממוצע כשנה, אך לא פעם עלול להימשך זמן רב יותר, זאת בהתאם לנסיבות הפרטניות של כל בקשה ומורכבותה, עומס ברשויות הליטאיות ושינויים אפשריים בחוק ובנהלי הטיפול בבקשות מסוג זה. חשוב לקחת זאת בחשבון ולהתאזר בסבלנות. מדובר בתהליך ארוך ומורכב מאד ולכן יש חשיבות קריטית לזהות הגורם המקצועי שמטפל בה מטעם המבקש.
יתרונותיה של אזרחות ליטאית ודרכון אירופאי:
– חופש תנועה בכל מדינות האיחוד האירופי.
– זכות לבחור ולהיבחר למוסדות האיחוד האירופאי.
– אפשרות לעבוד, ללמוד ולגור בכל מדינות האיחוד האירופאי.
– גישה למערכת בריאות וחינוך במדינות האיחוד האירופאי (בכפוף לתנאים של כל מדינה).
– הקלות בפתיחת וניהול עסקים במדינות האיחוד האירופאי.
– אין צורך בוויזה לארה״ב (בכפוף לתנאי תכנית ESTA) ולמדינות נוספות
ישנן זכויות נוספות ומומלץ להתעדכן בהן באתר האיחוד האירופאי.
התהליך להשבת אזרחות ליטאית הנו תהליך מורכב מאד שדורש סיוע משפטי מקצועי החל משלב בחינת הפוטנציאל לעמידה בתנאי הזכאות, המשך בהכנה ובטיפול של כל בקשה ועד להגשתה וקבלת החלטה בה מצד משרד ההגירה בליטא. משרד עו"ד זאב ליסון ושות' מתמחה בייעוץ, טיפול וליווי התהליך בתחום זה, והוא צבר ניסיון עשיר וייחודי של למעלה מעשרים שנים בתחום זה. צוות המשרד ישמח ללוות אתכם בתהליך משלב בדיקת הזכאות ועד לקבלת האזרחות הליטאית.
צרו עמנו קשר עוד היום ואנו נשמח לסייע לכם לממש את הזכות לאזרחות אירופאית ולפתוח צוהר לעולם חדש של הזדמנויות.
שגרירות ליטא בישראל היא הנציגות הדיפלומטית של ליטא במדינת ישראל. השגרירות ממוקמת ברמת גן – היא מייצגת את האינטרסים של ליטא בישראל ומקדמת את היחסים הדיפלומטיים, הכלכליים והתרבותיים בין שתי המדינות.
תפקידי השגרירות:
ייצוג ממשלת ליטא וקידום האינטרסים שלה בישראל.
מתן שירותים קונסולריים.
סיוע לאזרחי ליטא השוהים בישראל בעת הצורך.
קידום שיתופי פעולה כלכליים, אקדמיים ותרבותיים בין המדינות.
ארגון אירועים ופעילויות לציון חגים ואירועים לאומיים של ליטא בישראל.
בהקשר של השבת אזרחות ליטאית ניתן לפנות לשגרירות גם בעניינים שקשורים להגשת הבקשה להשבת אזרחות ליטאית אולם מומלץ להתעדכן באתר השגרירות. ההגשות דרכה לרוב עשויות לעכב את התהליך שכן ממילא הגורם שמטפל ומחליט בבקשות הוא משרד ההגירה בליטא. השגרירות עומדים לרשות הפונים למתן מידע כללי לגבי התהליך אולם אין לצפות שמי מטעם השגרירות יחווה דעה מקצועית לא כל שכן מחייבת בנוגע לפוטנציאל לזכאות בנוגע למקרה ספציפי. זה תפקידו וסמכותו של משרד ההגירה בליטא.
לאורך השנים, שגרירות ליטא בישראל מקיימת פעילות ענפה לחיזוק הקשרים בין העמים, בדגש על שיתופי פעולה תרבותיים, אקדמיים ועסקיים. השגרירות מארגנת אירועי תרבות, כנסים, משלחות עסקיות ועוד. כמו כן, היא מסייעת לשימור המורשת של יהדות ליטא ומנציחה את זכר קהילות העבר המשגשגות שהתקיימו בה.
מומלץ לפנות לשגרירות או להיכנס לאתר האינטרנט שלה לקבלת מידע עדכני ומדויק יותר לגבי שעות הקבלה, אגרות, רשימת המסמכים הנדרשים וכן עדכונים שוטפים בנוגע לתהליך להשבת האזרחות הליטאית. צרו קשר עוד היום עם משרד עורכי דין ונוטריון זאב ליסון ושות' בטלפון 04-8645886 או במייל [email protected]