הסדר מותנה הוא הסכם משפטי בין התביעה לבין מי שנחקר בחשד לביצוע עבירה פלילית. הליך של הסדר מותנה מאפשר לתביעה להביא לסגירתו של התיק כנגד חשוד בפלילים וזאת למרות שיש די ראיות לשם העמדתו לדין. יתרה מכך, מבחינת הנחיית פרקליט המדינה, אסור לתובע או פרקליט להציע סגירת תיק בהסדר מותנה לחשוד, אם אין די ראיות בתיק. הנה כי כן, הליך של הסדר מותנה מאפשר לתביעה לסגור תיק כנגד אדם בתנאים מסוימים וזאת במקום להעמידו לדין פלילי.
היתרונות הגלומות שבעריכת הסדר מותנה מתבטאות בחיסכון של זמן שיפוטי, ומנקודת מבטו של החשוד חתימה על ההסדר חוסכת מן החשוד את העמדתו לדין ומאפשרת לו להמשיך בחייו ללא כתם פלילי.

האם בכל תיק ניתן לערוך הסדר מותנה?
לא בכל תיק ניתן לערוך הסדר מותנה וכמובן שלא ניתן לכל חשוד להציע הסדר מותנה. כך למשל, על מנת לאפשר לחשוד לחתום על הסדר מותנה, על החשוד להיות ללא עבר פלילי בחמש השנים שקדמו לביצוע העבירה; לחשוד אין תיקים פלילים פתוחים חקירות או משפטים; לא נערך עם החשוד הסדר מותנה בחמש השנים שקדמו לביצוע העבירה; לדעת התביעה העונש הספציפי לחשוד בתיק אינו כולל מאסר בפועל; קיומן של ראיות מספיק לצורך הגשת כתב אישום.
באילו עבירות ניתן לערוך הסדר מותנה?
לא בכל עבירה ניתן לערוך הסדרה מותנה ולא בכל עבירה יוצע הסדר. הסדר מותנה חל אך ורק בעבירות קלות או עבירות שנעברו בנסיבות קלות ויש היגיון מאחורי כך. בדרך כלל, מדובר בעבירות מסוג עוון (עבירות שהעונש הקבוע לצדן הוא עד שלוש שנות מאסר). דוגמאות לעבירות בהן אפשר לערוך הסדר מותנה: גניבה, איומים, הסגת גבול, מעשי פזיזות ורשלנות, נזק לרכוש, קבלת דבר במרמה, זיוף, עבירות תקיפה מסוימות ועוד.
איזה תנאים ניתן לקבוע בהסדר?
במסגרת התנאים להסדר מותנה, התביעה רשאית להטיל על החשוד סנקציות שונות, ביניהן: תשלום קנס לאוצר המדינה עד לסום של 29,200 ש\"ח, תשלום פיצוי לנפגע העבירה, עד לסום של 29,200 ש"ח, התחייבות של החשוד להימנע מביצוע עבירה, מכתב התנצלות לנפגע העבירה, השבת חפץ לנפגע, פסילת רישיון נהיגה וכיוצאה באלה.
ומה קורה אם החשוד מסרב להסדר?
על כן, ישנה חשיבות מכרעת בבחירת עורך דין פלילי בקריות לצורך בדיקת חומר הראיות בתיק. עורך דין פלילי ידע כיצד לבחון את חומר הראיות בתיק ולקבל החלטה האם הסדר מותנה משמש כאפשרות הטובה ביותר בתיק.