לכל תחום יש את הז'רגון שלו. אבל לעולם היין, יש מילים יוצאות דופן, שאין ספק – לא תשמעו באף מקום אחר. בואו לצלול יחד איתנו, אל אוצר המילים הייחודי שכל כך מאפיין את עולם היין.

אתם יכולים לפנות אל המלצר ולהכריז שאתם מעוניינים ביין הכי יקר במסעדה כדי לעשות רושם על שאר הסועדים בשולחן. אך לא היה מרשים אפילו יותר אם הייתם פונים אל הסומלייה ושואלים "איזה מהיינות האדומים הוא בעל העפיצות הנמוכה ביותר, ויחד עם זאת אינו עבר דיקנטר – כדי שתוכלו לחוש את הארומה שלו במלואה תוך כדי הערסול?"
תיאור כזה ישמע קצת מוזר לצופה מהצד, וירגיש אולי לא טבעי גם לכם. אבל, עולם היין מלא בכל כך הרבה מושגים מעניינים (ואם זאת די מוזרים) שכדאי שתכירו.
בכתבה הבאה, ריכזנו את החשובים ביותר.
מא' ועד גוף: מילון המושגים המלא של עולם היין
ארומה
הארומה כמו שאתם יכולים לתאר לעצמכם, היא מכלול הריחות של היין. הארומות מחולקות לכל יין כמובן יש את הארומה הייחודית שלו כאשר את היינות האדומים מאפיינים בניחוחות של פירות אדומים, תבלינים, שוקולד ולפעמים אפילו טבק, ואת היינות הלבנים מאפיינים דווקא לרוב ניחוחות של פירות טרופיים ופרחים.
טרואר
המונח הוא בצרפתית, ומתאר את כל הגורמים החיצוניים אשר משפיעים על האופי והטעם של היין. הטרואר של היין נקבע, בין היתר, על פי הקרקע עליה נטוע הכרם, הטמפרטורה בזמן הגידול וכמות המשקעים באותה עונה.
טאנינים
הטאנינים (מילה מעניינת!) הוא אותו החומר שגורם לתחושה המוכרת של יובש בפה בזמן שתיית היין.
קליפות הענבים, vחרצנים והחביות, הן האחראיות הבלעדיות להיווצרות אותו חומר ביין.
Fun fact: ביין אדום יש כמות גבוהה יותר של טאנינים מאשר ביין לבן.
דקנטר
דקנטר הוא כלי לאוורור וחדרור היין. בשנים האחרונות, הפך הדקנטר למוצר מדף אצל חובבי היין. רוב הדקנטרים המובילים בשוק עשווים זכוכית, בצורות שונות ומשונות.
אגב, המשמעות המקורית של דקנטר היא פעולה שעושים עוד בזמן ייצור היין, והיא באה לתאר את תהליך הפרדת חלקיקי הענבים והלכלוך מהמיץ של היין, ואוורורו באמצעות שפיכתו למיכל נפרד.
דמעות
במקרה הזה, לא מדובר על בכי 😉 אלא על סימני הנוזלים שנשארים על צידי הכוס בעקבות מזיגת היין. הדמעות מעידות, בין היתר, על כמות האלכוהול ביין, אך כמובן שלא על האיכות שלו.
סומלייה
סומלייה, או בעברית אוֹצֵר יין, הוא מומחה בתחום היינות בעל רקע אקדמאי, שמתמחה בכל היבטי היין: טמפרטורה אידיאלית להגשה, זמני יישון, התאמה בין היין לאוכל ואפילו בכוס העדיפה לשתייה של כל סוג יין.
גופרית דו חמצנית (ביסולפיט)
הגופרית, משמשת כחומר אנטי-בקטריאלי וכנוגד חמצון ביין. היא מונעת מהשמרים להמשיך ולתסוס ובכך מגינה על היין.
כיום, יקבים רבים מנסים ליצור ללא סולפיט או חומרים משמרים. דוגמאות לכך הן ה"דלתא פרי" של יקב דלתא, או ה"אילמה" המפורסם של יקב אור הגנוז.
גוף
הגוף, הוא דרך לתאר את התחושה של היין בזמן שהוא נמצא בחך שלנו. בדרך כלל גוף כבד ומלא של יין אדום תרגישו ביינות עם אחוז אלכוהול גבוה (13% ומעלה) או ביינות עם רמת סוכר גבוהה (כמו קינוח). זה עובד גם הפוך: גוף קל עד בינוני, תרגישו לרוב ביינות עם אחוז אלכוהול נמוך יותר.
ערסול
הפעולה המהנה (והמעט ממכרת) של טלטול הכוס מצד לצד, רגע לפני הטעימה נקראת ערסול. המטרה שלה היא לאוורר את היין לפני השתייה.
סיומת ביין
מכירים את התחושה שנשארת לכם בפה אחרי שתיית היין? זו בדיוק הסיומת.
שנסכמה?
בואו נודה באמת: רובנו לא נשתמש ברוב המושגים, המעט מוזרים האלו, בזמן שנשתה את כוס היין היומית שלנו. אבל אם אתם חובבי יין אמיתיים, בפעם הבאה, כשתהיו בערב טעימות יין, בחנות המשקאות או בסדנת האוכל והיין הבאה – לפחות תדעו על מה מדובר 🙂
בחנות היין, מחסני יין שמשרדיה בחיפה – תמצאו הכל מהכל: יינות עם גוף מלא או בינוני, עם סולפיט וללא גופרה דו חמצנית וכמובן שגם דקנטרים ועוד אביזרי יין נלווים אחרים.
https://winemart.co.il/ : לכניסה